vineri, 15 aprilie 2016

Consens stiintific: incalzirea globala este reala

climate change - global warming

In sfarsit toata lumea este de acord ca avem o problema grava - incalzirea globala este reala. Toate institutiile de cercetare au ajuns la aceeasi concluzie http://climate.nasa.gov/scientific-consensus/ dupa ani de zile in care au existat diverse voci care au negat acest lucru.
Website-ul Nasa area o sectiune foarte bine documentata despre aceasta tema http://climate.nasa.gov/ la fel si National Geographic http://environment.nationalgeographic.com/environment/global-warming/.

Climate change - temparature anomaly
Cateva dovezi:
  • nivel dioxid de carbon 403,19 parti pe milion - cel mai crescut nivel din ultimii 650.000 de ani;
  • temperatura anuala crescuta cu aproape un grad - 9 din 10 ani record de temperatura inregistrati din 2000 pana acum (vezi graficul din imaginea alaturata);
  • calota (gheata) arctica scazuta cu 13,4% pe decada; 
  • nivelul marilor a crescut cu 17 cm in ultimii 100 de ani.

Variatia temperaturilor medii anuale inregistrate din 1880 pana in 2015 - sursa Nasa:


Climate Change 101 cu Bill Nye (National Geographic):

In America a aparut pentru o perioada buna o retea de contestatari sustinuta atat politic dar si financiar, in special de catre companii petroliere ex. ExxonMobil https://en.wikipedia.org/wiki/ExxonMobil_climate_change_controversy , care au adus diverse dovezi pseudostiintifice ca nu exista o schimbare climatica si nu trebuie sa ne facem griji  https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_denial.

Cateva liste cu cercetatori care nu sunt de acord cu teoria incalzirii climatice (nu uitati faptul ca multi dintre ei sunt sponsorizati ca sa sustina aceste idei):

Pentru cei care doresc mai multe detalii despre aceasta dezinformare in masa: http://www.desmogblog.com/
Mai jos o dovada - Bill Nye and Marc Morano Discuss "Climate Hustle" Documentary:

Stiam de incalzirea globala din 1992 (chiar mai devreme) cand trebuia semnat acordul de la Kyoto https://en.wikipedia.org/wiki/Kyoto_Protocol dar lumea nu a facut mai nimic :(. Din ultimele dovezi reiese ca industria petroliera stia de legatura dintre poluarea cu CO2 si inclazirea climatica inca din 1968. Parca seamana cu industria tutunului?
Toti acesti 24 de ani pierduti seamana cu democratia romaneasca. Daca mai continuam in acest mod scenariul din Mad Max va devenii real - desert, teroare, anarhie.
La urmatorul link aveti o lista a tarilor in functie de emisiile de CO2: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions. Din pacate in China (cel mai mare poluator) sunt slabe sanse sa se schimbe lucrurile in bine in timp util.

In final vreau sa termin pe o nota mai "vesela":

climate change denial cartoon
climate change denial cartoon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu